El dolor d’esquena recurrent pot provocar por en els pacients, però rarament és perillós.

El dolor d’esquena persistent pot ser discapacitant a vegades, sobretot en la fase aguda, però rarament suposa grans complicacions a llarg termini.

Fer-se gran no és causa directe del dolor d’esquena.

Els tractaments basats en l’evidència poden ajudar en qualsevol edat. Està àmpliament estès la idea que fer-se gran implica necessàriament mes dolor d’esquena però actualment, sabem que la ciència no recolza aquesta idea. Un exemple clar és que, la lumbàlgia aguda d’origen discal (la més habitual) sol afectar a gent jove i de mitjana edat.

El dolor d’esquena persistent, rarament està associat amb un dany greu en els teixits.

Tenim el concepte equivocat que les esquenes són dèbils i es poden trencar amb facilitat. Aquesta idea ha estat propiciada per molts professionals. En l’actualitat sabem gràcies a la ciència que les esquenes son molt fortes i resistents. Quan una persona té una lesió a l’esquena, hi ha un procés de reparació tissular que pot arribar a durar tres mesos. Si després d’aquest temps encara hi ha dolor, freqüentment ens indica que hi ha altres factors que hi contribueixen.

Les proves d’imatge rarament mostren la causa del dolor d’esquena.

Les proves poden ser d’ajuda en una minoria de la població. En la major part dels casos, però, no poden predir quant de dolor o quines limitacions poden derivat d’aquest.

El dolor durant l’exercici o moviment no significa que sigui perjudicial.

El dolor durant el moviment reflecteix com de sensibles són les estructures, i no com de danyades estan. Així doncs, el moviment ha de formar part del procés de recuperació, tot i que s’ha de valorar bé quina càrrega s’ha d’aplicar depenent de cada individu i cada procés.

El dolor d’esquena no està causat per una mala postura.

Tot i que tenir una bona postura pot ajudar, és més eficient variar-la sovint. La evidència científica actual, no recolza la postura com a causa primària del dolor d’esquena.

El dolor d’esquena no està causat per un dèficit de “core”.

És tant important mantenir un bon “core”, com saber relaxar la musculatura.

Els augments de dolor no signifiquen dany.

És veritat que, si en un tractament no s’aplica la càrrega idònia pot generar dolor, però això no implica que no haguem de fer exercici, si no implica que s’ha d’adequar la càrrega. Apart de l’exercici o activitat física, hi ha altres desencadenants que poden ser la pèrdua de la son, l’augment de l’estrès, tensió, preocupacions, etc.

Les injeccions, cirurgia i fàrmacs forts no son la solució.

Les injeccions, la cirurgia i els fàrmacs no solen ser d’ajuda a llarg termini, a l’excepció de determinades circumstàncies. A més, poden produir efectes adversos.

Les activitats com córrer, saltar, aixecar pesos son segures.

El secret esta en començar gradualment i regularment.

Extret de: O’Sullivan PB et al (2020)

Categorías: Sin categoría

0 comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *