dolor

1.El dolor és una alarma que està destinada a protegir-te

El dolor és bo i actua com una alarma, que ens motiva i ens obliga a actuar, a fer alguna cosa en una determinada situació o context. Per exemple, si apropes la mà al foc, sentiràs dolor i la majoria de vegades allunyaràs la mà del foc. Això passa perquè abans inclús de sentir el dolor, l’alarma del dolor s’encén per avisar-te i protegir-te.

La protecció del dolor no només es basa en el moment en concret on hi ha el perill, sinó que, si et fas un esquinç, el dolor es mantindrà un temps per tal d’evitar el moviment durant un temps i proliferar la curació dels teixits.

2.El dolor està poc relacionat amb el dany

Quan es tracti d’un dolor agut, aquest està millor relacionat amb el dolor, però inclús així, no ens diu molt sobre el dolor. Existeixen persones que s’han fet ruptures musculars, lligamentoses o inclús s’han fracturat ossos sense experimentar dolor en absolut i, al contrari, existeixen casos de persones que tenen una petita lesió o tensió muscular i es poden sentir incapacitats per fer una tasca.

Recorda: el dolor és estrany i és una alarma genial, però sovint no manté relació i/o proporció amb el que sents.

Alguns exemples són:

 • El 96% dels atletes menors de 22 anys mostraran canvis en una ressonància magnètica “anormals” (Rajaswaran 2014).

 • El 57% de les persones d’entre 20 i 50 anys que no tenen dolor de maluc presentaran problemes de cartílag i lligamentosos (Tresch 2016).

 • El 37% de les persones de 20 anys SENSE DOLOR tenen degeneració de disc en la seva columna vertebral (Brinjikji 2015).

3.El dolor va més lligat a la sensibilitat que al dany

Evidentment que el dany i els canvis en el teu cos tenen una certa rellevància pel dolor però…

 1. El dolor està poc relacionat amb el dany.

 2. Pot existir dolor sense alteracions de l’estructura (pots tenir un blau i no saber com te l’has fet).

 3. Dany o desgast podria interactuar amb altres coses de la vida sobre les que té control..

Tenim dues maneres per disminuir la nostra sensibilitat al dany:

 1. Disminuir els factors estressants o les coses que contribueixen al dolor.

 2. Construir la nostra tolerància o el nostre llindar per la percepció del dolor.

4.La protecció pot ser sobreamplificada i persistir després de la curació

El senyal d’alarma, com hem comentat anteriorment està destinada a motivar-te a fer quelcom per tal de protegir-te. Moltes vegades, les persones fem dues coses que poden ser estranyes quan tenim dolor:

 1. Amplificar els nostres instints de protecció

 2. Seguir pensant que necessitem aquella alarma molt després que aquesta sigui necessària.

Un exemple clar és el de les reaccions al·lèrgiques per picadures d’abelles o qualsevol reacció al·lèrgica. Hi ha persones que la picadura els produirà una petita reacció, i altres que, amb la mateixa picadura, tindran una gran reacció.

El mateix que aquest exemple passa amb les persones i el dolor. A vegades, el cos y el cervell tenen una reacció excessiva al dolor, i ens convertim bons en produir dolor. Així doncs, mentre que, inicialment el dolor pot ser útil, quan el dolor persisteix més enllà de la curació dels teixits, el dolor no té el mateix propòsit. És com si l’alarma de fum encara estigués encesa molt després que els bombers hagin apagat el foc i se n’hagin anat a casa seva.

5.Ets adaptable i fort trobant l’estímul correcte

 • Sabies que la columna pot suportar de mitjana més de 900 kg de pressió?

 • Saps que la majoria de les coses físiques que fem estan molt per sota de l’umbral màxim a partir del qual els teixits es lesionen?

Tot i aquestes evidències, a la majoria de les persones amb dolor els han dit que són dèbils, fràgils o inestables. I en la majoria de casos, aquestes afirmacions són falses o irrellevants pel dolor que senten.

Tots els humans, a excepció que hàgim mort, tenim l’habilitat d’adaptar-nos. L’exercici o la activitat física ens fa més forts i això, ens pot ajudar amb el dolor.

6.El dolor és multifactorial: hi ha molts factors que poden influir en la sensibilitat

Qualsevol informació que et convenci a tu i al teu cervell que podria necessitar protecció pot contribuir el seu dolor. És per això que diem que el dolor es refereix més a sensibilitat que a dolor. Amb això no volem dir que el dany al cos no pugui ser un factor de dolor però no és l’únic, ja que, com hem comentat abans, no necessites dany per tenir dolor constant.

Alguns contribuents a la sensibilitat al dolor poden ser:

 • La depressió

 • La ansietat

 • La por al moviment

 • Escàs autocontrol

 • La pèrdua d’activitats significatives

 • La pèrdua d’estratègies d’afrontament

Evidentment, si hi ha factors que poden provocar que el nostre sistema nerviós es torni més sensible, també hi ha factors que poden dessensibilitzar-lo. A vegades, és tan simple com abordar els factors específics que poden tornar sensible, com la por al moviment o l’escàs autocontrol. Altres vegades són abordatges més generals com estar més actiu, sociabilitzar, etc.

Adaptació del llibre: Estrategias de recuperación del Dr. Greeg Lehman.

Categorías: Sin categoría

0 comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *