TENDINOPATIA ROTULIANA. UNA LESIÓ QUE NO NOMÉS AFECTA A ESPORTISTES

Actualment, després del confinament que hem viscut a causa del COVID-19, des de ACTIUM CLINIC hem fet un recull i anàlisis del motiu més freqüent de consulta per part dels pacients que han visitat les nostres instal·lacions. Davant  la forta incidència  de quadre de dolor clínic en el genoll, en pacients entre 18-45 anys, explicarem una de les principals patologies que estan afectant en l’actualitat tant a persones que practicant esport de manera moderada com els que no.

Avanç de començar, fem un recordatori anatòmic del Tendó rotulia:

El tendó rotulia es localitza en l’articulació del genoll,  on connecta la ròtula i el tendó quadricipital amb la tíbia. Els tendons són estructures de teixit d’unió fibrosa que s’originen en el múscul i s’inserten en el os , sent així, el mitjà d’unió d’aquestes dues estructures i permetent transferí la força que genera el múscul a l’os per realitzar el moviment.
El tendó patel·lar s’origina en el pol inferior de la ròtula i s’insereix en el tubercle prespinal de la tíbia.
Fa aproximadament 3 cm d’ample en el pla coronal i 4-5 mm de profunditat en el pla sagital.

Que és la tendinopatia Rotuliana?

La tendinopatia rotuliana o patel·la, és un diagnòstic clínic de dolor i disfunció produït per la inflamació del tendó rotulià causada per sobrecarrega de moviments repetitius que causen dany o irritació en els teixits d’aquest. Descrita com una patologia tendinosa, afecta a la salut i a les activitats de la vida diària tal com: pujar i baixar escales, ajupir-se, passar temps assegut, en la nostre pràctica esportiva, en la vida laboral, etc.

Perquè succeeix aquesta patologia?

Quan realitzem l’extensió completa del genoll, la musculatura del quàdriceps realitza una tracció del tendó quadricipital, que a la vegada aquest, tracciona de la ròtula. I després la ròtula, tracciona del tendó rotulia i la tíbia i permet que el genoll s’estiri.

La tensió repetitiva en el tendó rotulia, junt amb l’excés de carrega e intensitat del moviment, junt amb la presencia d’algun factor de risc, produeix inflamació del tendó, on  amb la repetició continuada en e temps, s’estableix una degeneració del teixit cel·lular del tendó i  a la vegada transformar-se en una patologia crònica dolorosa que pot tardar mesos i anys  en curar-se, si la persona no té el compromís de realitzar el tractament adient.

Simptomes

 • Dolor directament sobre el tendó rotulia ( més específicament, per sota de la ròtula)
 • Rigidesa en el genoll, en particular: quan saltem, agenollar-se, ajupir-se, seure, pujar escales.
 • Dolor al flexionar el genoll, dolor en el quàdriceps
 • Augment de la temperatura, sensibilitat excessiva o inflamació al voltant de la part inferior del genoll
 • El tendó pot ser dolorós quan s’inicia l’activitat, responent variablement amb l’escalfament, empitjorant l’endemà, i pot persistir durant diversos dies.
Depenent de la fase de la patologia ens podem trobar:
 • Estadi 1: El dolor només apareix després de l’activitat, sense altera la vida diària. Notem una petita molèstia en alguns moviments de flexió de genoll.
 • Estadi 2: El dolor apareix durant i després de l’activitat, encara que el pacient és capaç de fer la practica esportiva o vida de manera satisfactòria.
 • Estadi 3: El dolor perdura durant i després de l’activitat, on cada vegada amb major dificultat per fer l’activitat.
 • Estadi 4: Ruptura total del tendó on requereix intervenció quirúrgica

Factors de risc de patir la patologia

Una combinació de factors de risc pot contribuir amb el desenvolupament de la patologia, entre ells tenim:
 • Activitat física: Córrer i saltar són els factors més comunament associats amb la tendinitis patel·lar. Augments sobtats en la intensitat o freqüència amb què es fa l’activitat també augmenten la tensió en el seu tendó. Esports com:
  • Bàsquet
  • Running
  • Voleibol
  • Fútbol
  • Pàdel
 • Sobrecarrega muscular: Diversos estudis afirmen que l’augment del volum d’entrenament i la freqüència és el factor més comú que desencadena la tendinopatiapatel·lalar. Juntament amb aquets estudis es valoren dos escenaris:
  • Un gran augment de la càrrega total (per exemple, entrenament explosiu des de l’inici o participació en una competició amb molta activitat).
  • Tornar a l’entrenament regular després d’un període de temps d’inactivitat significatiu (per exemple, tornar als entrenaments després de 4 a 6 setmanes per una lesió o vacances, o en aquest cas el confinament produït per el COVID-19).
 • Desequilibri / descompensació muscular: Un dels factors més importants és la debilitat muscular dels músculs que participen en la correcte alineació i biomecànica dels moviments del genoll. Una falta de força muscular o descompensació de força entre músculs, pot produir un excés de tensió en el tendó rotulia.
 • Sedentarisme: La falta d’activitat física i treball de força muscular, pot representar l’inici de la patologia en persones que no practiquen esport, ja que qualsevols activitat que requereixi un augment de la carrega del genoll superior a les capacitat que tingui el pacient per suportar aquesta carrega, pot desenvolupar la patologia. Per exemple: Home/dona que la seva activitat laboral és de cambrer/a, té que treballar durant una setmana 12 hores per motius de excés de feina, i on normalment la jornada laboral és de 8 hores amb els dos serveis de cuina. Depenent de les condicions físiques del pacient i la carrega excessiva de treball i el moviments repetitius de tracció en el genoll, podria desenvolupar la patologia.

Diagnòstic

Per realitzar el diagnòstic de la patologia, ha ACTIUM CLINIC ens recolzem de l’evidència científica i ens basem:
 1. Identificació del quadre clínic de la patologia: el conjunt de signes i símptomes que presenta el pacient i juntament descrits en la bibliografia científica.
 2. Identificació de factors de risc: Realitzem estudis biomecànics i de control motor per valorar les debilitats musculars i la descompensació.
  3. Orientació diagnostica per Imatge: Utilitzem tecnologia en Ultrasons per valorar     l’extensió de la lesió, i valorar la degeneració del teixit cel·lular del tendó, així com el grau d’afectació, orientació del pronòstic de la patologia i el control de l’evolució d’aquesta.
  A més a més, ens permet fer el diagnòstic diferencial, per descartar altres patologies que poden tenir el mateix quadre clínic que la tendinopatiarotuliana tal com:
   1. Bursitis patelar o infrarotuliana
   2. Lesió i luxacions rotulianes
   3. Osteocondrosis disecant de genoll
   4. Bursitis o tendinopatia de la “Pata de ganso”
   5. Malalties de Osgood-Schlatter ( Patologia de creixement)
  4. En cas de que la lesió tingués un estadi molt evolucionat tal com, l’estadi 4, derivem el nostre servei de traumatologia per la realització d’una RessonànciaMagnètica.

  Tractament

  El tractament que oferim a ACTIUM CLINIC SCP, es recolza de la nostre experiència clínica i la evidència científica més actualitzada del moment.  Gran part del tractament es basa:
  Aplicació de Termoterapia: Per reduir la inflamació.
  Tècniques invasives: NeuromodulacióPercutaneaIntrinseca guiada per ecografia i EPTE per treballar la inflamació i el quadre clínic de dolor
  Descarrega Muscular
  Programa individualitzat de potenciació muscular per treballar la debilitat i desequilibri muscular
  Readaptació esportiva amb tecnologia isoinercial, per tornar a la practica esportiva sense dolor
  Programa individualitzat de prevenció de lesió, un cop superada la patologia.

  Bibliografia

  Figueroa, D., Figueroa, F., & Calvo, R. (2016). Patellar tendinopathy: diagnosis and treatment. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons24(12), e184-e192.

  Malliaras, P., Cook, J., Purdam, C., & Rio, E. (2015). Patellar tendinopathy: clinical diagnosis, load management, and advice for challenging case presentations. journal of orthopaedic& sports physical therapy45(11), 887-898.

  Categorías: Sin categoría

  0 comentarios

  Deja una respuesta

  Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *